FOCUS: ТОП-ІНТЕРВ’Ю,
ОЦІНКА ЯКОСТІ
за 03.05-12.05

free website builder

Ексклюзивне інтерв'ю міністра фінансів Олександра Данилюка агентству "Інтерфакс-Україна", що вийшло в травневі свята, стосувалося загальних тем, що входять в компетенцію Мінфіну. Данилюк давав чіткі відповіді, виказував власну думку про реформування ДФС та митниць, спрощену систему оподаткування, необхідність приватизації та державний борг. Хоча О. Данилюк і визнає наявність таких проблем, як пенсійна система, відсутність фондового ринку, неефективне управління держпідприємствами та ін., в цілому, можна сказати, що, судячи з розмови, він налаштований оптимістично щодо перспектив розвитку економіки та залучення інвестицій.

 

Якщо Данилюк є втіленням оптимізму і залишається в уряді, то втіленням оптимізму людини, що йде із влади, стала керівник НБУ Валерія Гонтарева. Незважаючи на безперервну критику опонентів протягом усього терміну перебування на посаді Голови НБУ, Гонтарева впевнена, що вона виконала весь запланований обсяг реформ і розпочатий процес продовжиться. Вона апелювала до стабілізації макрофінансової ситуації - обсягами погашеного рефінансування, ослаблення інфляції, зниження облікової ставки, припинення неконтрольованої девальвації, очищення банківської системи від проблемних активів. Загалом, за оцінкою Валерією Олексіївною власної роботи, це була Success Story. Але в той же час вона. заперечує можливість повернення на державну службу або входження в будь-яку політичну силу.

 

Серед розглянутих в цій серії інтерв'ю, С. Кубів отримав найбільший показник “ухиляння” - близько третини питань не мали чітких відповідей. Більше 10 разів Кубів використав слова “система/системний”, що характеризує його скоріше як теоретика.

 

Андрій Пишний, керівник "Ощадбанку", наголошує на тому, що головним пріоритетом для успішного функціонування банківської системи і розвитку реального сектора є відновлення кредитування. Окремою темою проходила тема монополії державних банків у фінансовій системі, зокрема, збільшення такої частки за рахунок вливання в цю групу ПриватБанку. Хоча Пишний виправдовує необхідність такого кроку практикою успішних країн, але визнає, що за стабільну роботи держбанку все ж платять платники податків. Наголосимо на тому, що і Данилюк, і Гонтарева висловилися на чіткий розподіл ринкових функцій між державними банками та підтримали необхідність скорочення відсотку держави на банківському ринку.

 

Протягом першої половини травня питання пенсійної реформи було одним з найпопулярніших в українських медіа. В інтерв'ю ресурсу РБК-Україна А. Рева намагався на прикладах простими словами пояснити, які ж зміни очікують українських пенсіонерів і чому необхідно терміново змінювати пенсійну систему. Серед питань, які залишились без чіткої відповіді — терміни оприлюднення законопроекту та аргументи, які мали б переконати народних депутатів прийняти реформу. Так, А. Рева зазначив, що сподівається на “здоровий глузд у депутатів”, що “немає варіантів, немає компромісів” і “вони повинні нам повірити”, що не дуже схоже на наявність конструктивного діалогу між виконавчою та законодавчою владою в такому надважливому та очікуваному питанні, як пенсійна реформа.

 

Основним тематичним напрямком інтерв'ю з міністром інфраструктури В. Омеляном, що він дав ресурсу РБК-Україна, стала авіаційна тематика: міністр розповів про процес виходу на ринок лоукостера Ryanair, про плани розвитку та відновлення аеропортів в містах України, створення нової національної авіакомпанії, про єдиний авіапростір з ЄС та умови для відновлення авіасполучення з РФ. Серед акцентів інтерв'ю можна відзначити бажання створення конкурентних умов для авіакомпаній, доступність та зручність польотів для населення. Розмова вийшла доволі інтенсивною та інформаційною: було поставлено 72 питання, на які В. Омелян переважно давав короткі змістовні відповіді. Високий рівень ухилення від відповідей обумовлений здебільшого значною кількістю питань, на які міністр не мав можливості відповісти через передчасність оголошення або ж конфіденційність інформації. Хоча інтерв'ю з Омеляном часто відрізняються критикою інших та відповіддю на критику роботи мінінфраструктури, в цій розмові лише стосовно оцінки роботи Балчуна Омелян зазначив, що той не на своєму місці і іронічно додав, що сходив би на його концерт.

 

 

Найбільший рівень популізму був зафіксований в інтерв'ю народного депутата Б. Берези, який понад 10% тексту присвятив розповіді як його запрошують на російське телебачення. Майже чверть відповідей містять критику — Береза критикує всіх: і склад парламенту, і суспільство, яке обирає депутатів і “не знає чого хоче”. Серед позитивних наголосів — єдність і успіхи української делегацій в ПАРЄ.


Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

БУДЕМО ВДЯЧНІ, ЯКЩО ВИ ПОШИРИТЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ